A Torrent - Szoftver Tippek

A Torrent

Aki a torrentezésről és a torrentszerverekről csak a hírekből hall, könnyedén abba a tévedésbe eshet, hogy ezt a technikát az ördögtől való valamilyen törvényellenes, illegális és a számítástechnikai alvilágba tartozó eszköznek hiszi. Pedig a BitTorrent a modern internettechnológia egyik legnagyobb hatású találmánya, mely csupán egy eszköz: s mint milyen, többféle célra is fölhasználható.

Az ötlet

A Bram Cohen által készített BitTorrent internetes protokoll ötlete nem teljesen új, de egy már meglévő paradigma újszerű felhasználása. Az interneten az adatokat a leggyakrabban egy szervergépről töltjük le: például egy weboldal lehívásakor általában csak egy kapcsolat létesül, a mi gépünk és a weboldalt hosztoló szerver között. Nagyobb méretű fájlok esetében azonban ez az egy kapcsolat nagyon kevésnek bizonyulhat. Gyakran lehet tapasztalni, főleg nagyobb méretű fájlok, például hosszabb videók vagy szoftverek letöltése esetében, hogy bár számítógépünk internetkapcsolata nagyobb sebességű letöltést is lehetővé tenne, a gép, ahonnan töltünk, mégsem rendelkezik elég nagy sávszélességgel.

Ez a sávszélesség a kritikus pont. Ahogyan a folyadékáramlásnál vagy a hétköznapi közlekedésben is megfigyelhetjük: hiába van egy nyolcsávos autópályánk, ha annak egyik részén kétsávosra szűkül az út. Ott föltorlódik majd a forgalom, és nem lehet elég gyorsan haladni. A letöltések és fájlmegosztások gyenge pontja éppen az egyetlen kapcsolat: mikor csak két gép kommunikál egymással. Ez lassú lehet vagy kapcsolatmegszakadás esetén az egész folyamatot célját vesztheti, mert a fájl sérülhet, használhatatlanná válhat.

A legszűkebb keresztmetszet kiiktatás a torrenttechnika lényege. Segítségével úgynevezett peer-to-peer, azaz P2P rendszerrel oszthatunk meg fájlokat.

A fájlmegosztás új korszaka

A torrentkliens segítségével a nagy fájlokat kisebb darabokban tölthetjük le. Ráadásul nem egy géppel kerülünk kapcsolatba, hanem a hálózatra kapcsolt valamennyi géppel. A rendszer lényege a kölcsönösség: miközben a mi gépünk keresi a hálózaton a leggyorsabb kapcsolatot, hogy elérje a következő fájldarabot, addig valaki más a mi gépünkről töltheti a már meglévő állományrészleteket.

Könnyű belátni, hogy a módszer nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy nem vagyunk egyetlen géphez és egyetlen kapcsolathoz kötve: minél többen osztanak meg egy fájlt, annál gyorsabban le lehet tölteni. A rendszer mindig megkeresi a leggyorsabb letöltési kapcsolatot, miközben tőlünk is tölthetnek le mások. A fájlrészletek alkalmazásával a kapcsolatmegszakadási problémát is sikerült orvosolni: ha meg is szakadna a letöltés, a kliens az utolsó ép részlettől folytatva leszedi újból a kisebb részt.

A torrentfájl működése

A klienssel torrentfájlokat tölthetünk le. Ezek a rendszerint .torrent kiterjesztésű állományok, melyek néhány tíz kilobájt méretűek, és tartalmazzák a letöltendő fájl adatait. Mivel kis méretű fájlokról van szó, így könnyen megoszthatók az interneten, akár e-mailben is továbbíthatók. Ennyire van szükségünk ahhoz, hogy a kliens megállapítsa, honnan és mit kell letöltenie: ez a néhány tíz kilobájtos adatállomány hozzásegít minket akár több gigabájtos adattömeg eléréséhez.

A kliens mindig a legritkább fájldarabot tölti le először. A rendszerben a fájldarabokat gyakorlatilag cserélgetik a gépek: azért cserébe, hogy mi megkapjuk a kért letöltés egy darabját, mi is biztosítjuk, hogy tőlünk töltsék egy másik fájl részleteit. Ha leszedtük az adott fájlt, a kliens továbbra is működésben maradhat. Ilyenkor seed üzemmódba kerülünk: a kliensünk megkapja a letöltési kéréseket, majd megállapítja, hogy a hálózatban hol érhetők el a szükséges fájldarabok.

A rendszer tehát az együttműködésen és energiamegosztáson alapul. A hálózatoptimalizáció nemcsak környezetkímélő megoldás, de időt is megtakarít.

Nem minden tilos, ami jó

Természetesen a torrentszerverek a leggyakrabban úgy kerülnek a médiába, hogy azok hatósági lefoglalásáról van szó. A szerverek nem otthoni számítógépek, hanem szándékosan erre a célra létrehozott szervergépek. A torrent kitűnő megoldás nagy méretű fájlok gyors és biztonságos megosztására. Természetesen sokan zeneszámok, filmek és más szerzői jogi oltalom alatt álló művek megosztására használják. A kés is hasznos eszköz, mégis lehet vele kárt okozni.

Az persze kérdéses, hogy a jog miképpen tudja megfogni a torrentezést, hiszen nem a teljes jogvédett fájlokat, hanem azok darabkáit, önmagukban használhatatlan részleteket cserélgetnek a kliensek. A jogalkalmazók fellépései is jellemzően a torrentfájlokat megosztó weboldalak ellen irányulnak, és nem az átlagos felhasználók ellen.

A fentiekből azonban jól látszik, hogy a torrent egy nagyon modern és egyébként könnyen alkalmazható fájlcserélő rendszer. Lényege nem a filmek letöltése, hanem a nehezen cserélhető fájlok hozzáférhetővé tétele egy biztonságos csatornán keresztül. Az pedig csak rajtunk múlik, hogy mire használjuk a kezünkbe kerülő eszközöket.A hozzászólások lezárultak.