Online PHP szerkesztő - Szoftver Tippek

Online PHP szerkesztő

Pár hónapja írtam egy bejegyzést arról, hogy egyre több alkalmazást inkább használok a számítási felhőben, mint asztali, hagyományos szoftver verzióját. Mivel még egy viszonylag új technológiáról beszélünk, így még minden nem elérhető, amire gondolni merünk, de már így is jó néhány asztali applikációt cserélhetünk le online alternatívára…

A CodeAnywhere egy újabb eszköz a számítási felhőben, segítségével a böngészőnkből szerkeszthetünk PHP kódot. Előnye, hogy egy webmester képes karbantartani az oldalát bárhol is legyen, kizárólag egy számítógépre vagy mobil eszközre és internet kapcsolatra van szüksége, így egy egyszerű bugot pillanatok alatt akár telefonunkról is javíthatunk.

Jelenleg két felhasználói csomag közül választhatunk: ingyenes, természetesen korlátokkal és pro, ami havi 5 USDbe vagy évi 50 USDbe kerül. Az ingyenes csomag talán legnagyobb korlátozása a havi 60MB adatforgalom limit. Ha csak hébe-hóba használjuk a szolgáltatást kisebb bugok javítására, korlátozott számú FTP és MySQL szerver mellett. Ha úgy döntenénk, hogy első számú PHP szerkesztőként szeretnénk használni, akkor mindenképp érdemes a pro csomagra váltani, így a korlátozások mellett a reklámok is eltűnnek. Havi 5 USDt mindenképpen megér az alkalmazás.

A szerkesztő felülete letisztult, modern és igazán kellemes dolgozni benne. Ami nekem nagyon tetszik, az a Ctrl + Space lenyomására megjelenő code assist. E funkcionalitás nélkül egyből azt mondtam volna, hogy nem, ez az eszköz egy jó próbálkozás, de egy hagyományos PHP szerkesztőtől még nagyon messze áll, hiszen ez bármely programozó számára nélkülözhetetlen kellene legyen. Ezért is gondolom, hogy kisebb PHP projektek esetében nyugodtan támaszkodhatunk a CodeAnywhere-re. Nagyobb projekteknél már nem tudom mennyire használható, főleg ha valamilyen framework-öt is használunk.

Az ingyenes csomagban 3 darab szervert állíthatunk be: 1 db FTP, 1 db Dropbox és 1 db Github. A pro csoagban természetese nem vagyunk 3 darab szerverre korlátozva. Kapunk egy sandboxot is minden accouthoz, az ingyenes csomagban Sandbox Basic található, ami 1 MB online tárhelyre korlátozódik.

Összegezve, a CodeAnywhere egy remek online PHP szerkesztő, kisebb projektek és bugok javításánál nyugodtan használhatjuk, viszont komolyabb projektek fejlesztésére kevésbé alkalmas. Egyelőre. Úgy vélem, hogy bugok javítására, illetve kisebb módosítások elvégésére bőven elegendő az ingyenes csomag, de a havi 5 USD a pro csomagért se számít soknak. Azonban ne gondoljuk, hogy a pro csomagot megvéve már közepesnél nagyobb projektek fejlesztésében csupán a CodeAnywhere-re tudunk támaszkodni. Arra még nem alkalmas, de látva mennyire felkapott a számítási felhő, mint technológia, szinte biztos vagyok benne, hogy egy pár éven belül már lesz olyan online PHP editor, ami képes mindarra, amire a hagyományos társai.A hozzászólások lezárultak.