Ubuntu gyorsítása – vizuális effektek kikapcsolása - Szoftver Tippek

Ubuntu gyorsítása – vizuális effektek kikapcsolása

Az az igazság, hogy úgy Windowson, mint Linuxon, az első indulás után nagyon tetszenek a különböző grafikai effektek – lassan már el is várjuk egy operációs rendszertől, hogy lenyűgözzön – de egy kis idő elteltével már inkább várjuk el a rendszertől, hogy gyors legyen és parancsaink azonnal végrehajtsa, mintsem szép legyen. Az Ubuntuban tetszenek a vizuális effektek, de már korábban is említettem, hogy számomra még mindig túl lassú a Windowshoz képest, ami a reakcióidőt illeti, ezért tovább próbáltam gyorsítani. 

Ez úttal a vizuális effekteket kapcsoltam ki, nincs animáció a menük megjelenésekor, eltűnésekor, az ablakok mozgatásánál, stb. Igaz, hogy talán kicsit fapadosnak tűnik a rendszer, de gyors, a menük is azonnal megjelennek kattintás után. Míg a 12.04-es Ubuntuban a MyUnity-ből le tudtuk tiltani a használni nem kívánt vizuális effekteket meg animációkat, addig sajnos az új 12.10-es verzióban ezt nem tudjuk használni, ugyanis a MyUnity kikerült a repositorykból. Szerencsére a CompizConfig Settings Managerből is megtehetjük ezt. A CompizConfig Settings Manager alapértelmezettként nem installálódik rendszerünkre, de pillanatok alatt installálhatjuk a következő parancs futtatásával:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Telepítés után indítsuk el az applikációt.

 

CompizConfig Settings Manager vizuális effektek

 

A bal oldali kategóriák listájából válasszuk ki az Effects elemet, majd a jobb oldali panelből dezaktiválhatjuk azokat a vizuális effektusokat, amikre nincs szükségünk. A Windows Decoration-t érdemes érintetlenül hagyni, különben eltűnik az ablakok körül a window bar a kontroll gombokkal együtt. A változtatások azonnal életbe lépnek, így láthatjuk, hogy milyen vizuális effekteket vettünk ki. Ha meggondoljuk magunk, egyszerűen reaktiválhatjuk.

A saját gépemen az összes vizuális effektust kivettem, csupán a Windows Decoration maradt, így a rendszer most már sokkal gyorsabbnak tűnik és a reakcióideje is jóval csökkent.A hozzászólások lezárultak.